יום שבת, 3 במרץ 2012

מיקי שחם, 'בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי חדשנות רפואית מהעולם: תאי גזע הומניים לא חסינים לתהליך הזדקנות

מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי חדשנות רפואית מהעולם: תאי גזע הומניים לא חסינים לתהליך הזדקנות.
תאי גזע הומניים אינם חסינים לתהליך ההזדקנות, לפי חוקרים בבי ס לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד. החוקרים בדקו תאי גזע המט ופואטיים, שמייצרים תאי דם ומע' חיסון.
הבנה של איך ומתי תאים אלה מתחילים לגמגם ככל שהשנים עוברות יכולה להסביר למה שכיחות מחלות מסוימות, כגון לויקמיה מיאלואידים חמורה, עולה עם הגיל, ולמה אנשים קשישים יותר רגישים לזיהומים כגון לנגיפים הגורמים להתקררות ונגיף השפעת.

אנחנו יודעים שתפקוד מע' חיסון יורד עם הגיל אמר וונדי פנג MD זהו מחקר ראשון שמשווה פרופיל של תפקוד וביטוי גנים בתאי גזע המטופואטים של 2 האוכלוסיות – צעירה ומבוגרת, ואומר לנו ששינויים קליניים אלה יכולים לעקוב בחזרה לתפקוד תאי גזע.
מיקי שחם, בנק החיים , מבהיר כי החוקרים מצאו שתאי גזע המט ופואטיים מאנשים בוגרים מעל גיל 65 מייצרים פחות לימפוציטים, תאים שאחראים לארגון מע' חיסון נגד נגיפים וחיידקים, מאשר תאי גזע מאדם בוגר בגילאי 20-35. (התאים בודדו מדגימות מח עצם).
במקום זה, תאי גזע המט ופואטיים או HSCs יש נטיה לייצר יותר סוג אחר של תאי דם לבנים, הנקרא תאי מיאלואידי. נטיה זו יכולה להסביר למה אנשים מבוגרים מועדים יותר לפתח ממאירות מיאלואידית.
המחקר פורסם בנובמבר 28,ב Proceedings of the National Academy of Sciences. פאנג, ממחברי העבודה, משתתפת בתוכנית אימון למדעי הרפואה בסטנפורד, פרופ' לפתולוגיה-אירווינג וייסמן MD, המחבר הראשי. וייסמן מתפקד גם כמנהל של מכון סטנפורד לביולוגיה של תאי גזע ורפואה רגנרטיבית.
פאנג התחילה את המחקר על מנת להבין האם תאי HSC של אנשים מזדקנים כמו תאים של עכברים. בעבודות קודמות הראו שתאי HSC של עכבר משתנה במספר ותפקוד ככל שעכבר המעבדה מזדקן. היא הפיקה HSC מ15 אנשים מבוגרים בריאים ו28 צעירים והשוותה את הפרופילים של שכיחות,פיזור ומחזור החיים.
היא גילתה שHSC מורכב מיחס גדול יותר של תאי מח עצם באנשים מבוגרים יותר מאשר בצעירים. בנוסף הם נתחלקו יותר במרץ מאשר הצעירים. אבל מספרם הרב והשגשוג המוגבר לא היו יעילים. כמו בהתנדנדות ללא בקרה כך גם HSC מזדקנים לא מצליחים לעמוד בצרכי היום יום.
לפי מיקי שחם, מחברת  – בנק החיים , דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית.
עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
כשפאנג זיככה את התאים וגידלה אותם בצלחות היא גילתה שלHSC במבוגרים הייתה יכולת ירודה להתמיין ללימפוציטים B ויותר להפוך לתאי מיאלואיד. יותר מזה, עכברי מעבדה עם כשל חיסוני שקיבלו שתל ממבוגרים – HSC הציגו יחס גבוה יותר של תאי מיאלואיד לעומת לימפואיד במח העצם תוך שבועות עד חודשים לאחר ההשתלה.
לבסוף, פאנג בדקה פרופיל גנטי של 2 סדרות של HSC אנושי, וכן 5 דגימות של HSC מאנשים בגילאי 42-61.
היא גילתה שהתאים מתורמים קשישים מבטאים באופן יחסי רמות גבוהות יותר של גנים המיוחסים לגיל וקשורים למחזור התא, שגשוג והתפתחות, כמו גם גנים הקשורים לתיקון ומוות תאי. רמות גבוהות יותר של גנים אלה מראים שהסיכוי לכך שהתאים יחכו בצד עד שיהיה צורך בתאי דם ומערכת חיסון חדשים ונכנסים למחזור תא לא מתואם.

התוצאות משקפות את אלה שנצפו בניסויים בעכברי מעבדה בגילאים שונים. הם מעידים על כך שתאי HSC הומניים מתאמצים יותר ככל שאדם מזדקן ומאמץ זה מוביל לתגובה חיסונית לא סבירה וכן לצמיחה לא תקינה וסוגי סרטן הדם מסוימים כגון לויקמיה מיאלואידית חמורה. הם גם תורמים מידע יקר לחקר מצבים שונים.
באדם כמו בעכבר, ההזדקנות של מערכת היא חידה לא פתורה אמר וסרמן, פרופ' למחקר קליני בחקר הסרטן ועמית במכון מחקר סטנפורד. בגלל ש HSC בעכברים בוגרים ואנשים מופק מHSC שהיה לבם בצעירותם, יש 2 אפשרויות לתאר איך ההבדלים קורים.
או שHSC צעיר משנה את הדפוס של הביטוי הגנטי עם ההזדקנות ועובר הסתגלות נרכשת שגורמת להעדפה של שורה מיאלואידית או של- HSC צעיר יש כבר שורה ספציפים מוטית שנאבקת להשאר במהלך ההזדקנות, וכך יש הטיה לכיוון שורה מיאלואידית. הבנה איזו אפשרות נכונה יכולה לעזור לקלינאים בעתיד לעודד השרדות של HSC עם תכונות יותר מתאימות במטופלים עם מחלות קשורות לגיל, מאמין ואסרמן.
ממצאים אלה שמשמשים כבסיס חשוב למחקר עתידי הקשור למחלות גיל, כגון סינדרום דיספלסטי מיאלואידי, אנמיה ולוקמיה , אמר פאנג. כעת כשאנחנו יודעים איך HSC משתנה ומתפקד באנשים קשישים בריאים, אנחנו צריכים להיות מסוגלים להתגרות בשינויים הקשורים למחלה לפי שינויים נורמליים הקשורים לגיל.
מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות  - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים רפואה התחדשותית רפואה מחדשת רפואה רגנרטיבית Regenerative Medicine Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחםבנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
· השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
· טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בע”מ - בנק החיים , בלבד.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה