יום שלישי, 1 באפריל 2014

מיקי שחם Miki Shacham מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: חוקרי תאי גזע בהרווארד מצאו חלבון שמחדש נעורי לב מבוגר ופגוע

מיקי שחם Miki Shacham מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: חוקרי תאי גזע בהרווארד מצאו חלבון שמחדש נעורי לב מבוגר ופגוע
מדעני תאי גזע בהרווארד מכון ריצ'רד ט לי ואיימי זיהו חלבון שגורם ללב עכברים זקנים לחדש את נעוריו ותפקודו.
בנוסף נמסר על ידי מיקי שחם גם כי צוות של מדעני מכון תאי גזע בהרווארד גילה חלבון שזורם בדם שיכול להפוך את הלב המבוגר לצעיר, גורם ללב של עכבר שהתעבה והורחב עם הגיל לחזור למצב צעיר יותר.
החוקרים מקווים כי התגלית תהיה יסוד לגישה חדשה לטיפול לצורה נפוצה של אי ספיקת לב שמכה קשישים, אם כי יש צורך בהרבה יותר מחקר לפני שזה יכול להיבדק באנשים.
"השינוי היה ברור ולא ייאמן", אמר ד"ר ריצ'רד ט לי, קרדיולוג בריגהאם ובבית החולים לנשים ואחד מראשי המחקר שפורסם בכתב העת Cell. "בדרך כלל אנחנו עושים ניתוחים מתוחכמים למדי של לבבות ואפשר היה לראות בניסוי את מה שקרה מהניסוי הראשון."
הוסבר והובהר על ידי מיקי שחם, כי זה עשרות שנים, דם טבורי מהווה את המקור היחיד והמועדף בטיפולי מעררכת הדם ורפואת חידוש האיברים /ריפוי תאי, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר ואינם נושאים עדיין מערכת חיסונית המתפתחת רק חצי שנה לאחר מכן. עשרות רבות של מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרות באלפי ניסויים קליניים רשמיים בשלבים השונים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים השונים של כ 250 סוגי תאי הגוף, הם משרתים גם את השתלות רפואת חידוש האיברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.
המחקר, שהשתמש בטכניקה בת עשרות שנים של תפרים במערכות הדם של שני עכברים, הנקראת parabiosis. במקרה זה, עכבר בוגר היה מחובר לעכבר צעיר, המדענים בחנו את ההשפעה של דם על הזדקנות ברקמות שונות. החוקרים ראו שמשהו בדם של העכבר הצעיר היה בעל השפעה מרעננת על לבו של העכבר הבוגר. לאחר מכן, הם החלו לתור בשיטתיות אחר הגורם שיכול לגרום לשינוי, סופו של דבר נמצא כי חלבון הנקרא GDF- 11 היה הגורם"
נמסר לעורכי האתר כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית /רפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית /Regenerative Medicine /Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.
ב 2011, נמצא כי דם מעכברים בוגרים יכול להקטין את היווצרותם של תאי מוח חדשים בעכברים צעירים. זוהה הגורם בדם, שהיה מאחורי האפקט.
כעת, חוקרי הרווארד מתכננים לנסות ולהבין אם החלבון שהם זיהו יכול להיות מעורב בהתחדשות של רקמות אחרות כאשר עכברים צעירים ומבוגרים חולקים מערכת דם, למשל תאי גזע שריר.
בעוד החוקרים מקווים כי תובנות שלהם יכולות להיות שימושיות באי ספיקת לב דיאסטולי, מומחה לב הזהיר כי העבודה מעניינת אך עדיין לא נבדק די האם יהיה לכך השפעה על המחלה.
"הובהר מנגנון של הזדקנות נורמלית אשר עשוי, ברמה של סבירות, לסייע באי ספיקת לב", אמר ד"ר אדוארדו מרבן, מנהל מכון לב. הוא הוסיף, "אין שום הוכחה במאמר זה כי GDF- 11 יעזרו באי ספיקת לב, או מסוגל לסייע במחלה.... זוהי תחילתה של דרך ארוכה."
מרבן אמר כי כמו כל המזדקנים, שלבם באופן טבעי משתנה, אבל הוא ציין כי רוב האנשים האלה לעולם לא לפתח אי ספיקת לב, ולכן לא ברור אם דרך הטיפול הזו תסייע באי ספיקת לב.
בעיות עלולות להתעורר גם בתרגום התובנה בגללה חלבון ידוע מעורב בפונקציות אחרות בגוף.
מארק מרקולה, פרופסור להנדסה באוניברסיטת קליפורניה, סן דייגו, אמר כי החלבון GDF- 11 הוא חלק ממשפחה של מולקולות המשפיעות גם על תאים המפרקים את העצם. זה אפשרי, אם כן, כי מתן החלבון עלול לגרום לירידה בצפיפות עצם.
"בבואך לחשוב על שימוש בו כתרופה, אתה גם צריך לחשוב על מה שזה יכול לעשות במקום אחר", אמר מרקולה."אז אני חושב שהתרגום של זה הוא לא נראה לעין, אבל זה בהחלט פריצת דרך כדי להראות כי למולקולה יכולה להיות השפעה כל כך עמוקה על האנטי של הלב."
עד כה, עם כל יתרונות תאי הגזע מדם טבורי בהשוואה למקורות האחרים, לא הכל טוב, שכן "ה" בעיה של התחום מציל החיים הזה היא ביעילות האיסוף הנמוכה מאוד של דם טבורי, המביא למספר מוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה בעיקר לילדים ולא למבוגרים שהם רוב החולים והממשיכים להידרש לתרומות תאים פחותים ביכולותיהם של תורמים. המצב נמצא בשינוי בימים אלה, מיקי שחם פיתח את שתי טכנולוגיות ומכשירי הסיטוג'ן- הטכנולוגיות הראשונות בעולם באמצעותן ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (ב- 33% וב- 81%, בהתאם למכשיר) שיכול לשרת גם:
·  השתלות במבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
·  סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.
·  טיפול במגוון מחלות שונות במהלך החיים.

לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי "דם טבורי", בלבד ובקרוב מתחיל שיווקה גם בעולם.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה