יום שבת, 7 ביוני 2014

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: חלבון Sp2 ממלא תפקיד מרכזי ביצירה של תאי עצב מתאי גזע

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: חלבון Sp2 ממלא תפקיד מרכזי ביצירה של תאי עצב מתאי גזע
חלבון המכונה SP2 הוא מפתח ליצירה התקינה של תאי עצב מתאי גזע, על פי חוקרים באוניברסיטת צפון קרוליינה. הבנה כיצד פועל חלבון זה יכולה לאפשר למדענים "תכנית" תאי גזע להתחדשות, שיש לה השלכות לטיפולים עצביים.
נמסר עוד על ידי מיקי שחם כי טרוי גשגאיי וג'ון הורוביץ, שניהם חברי סגל במחלקה למדעים ביו מולקולריים של מדינת צפון קרוליינה וחוקרים במרכז לרפואה השוואתית: "רצינו לדעת יותר על תפקידו של SP2,רגולטור מחזור תא שעוזר לשלוט באופן שהתאים מתחלקים".
מחקר קודם של הורוביץ הראה כי יותר מדי SP2 בתאי גזע המייצרים עור גרם לגידולים בעכברי ניסוי. כמויות עודפות של SP2 מנעו את תאי הגזע מיצירת תאים נורמאליים "צאצאים", או תאי עור. במקום זאת, תאי הגזע פשוט המשיכו לייצר יותר תאי גזע, שהוביל להיווצרות גידול.
"אנו מאמינים כי SP2 חייב לשחק תפקיד מהותי בחייהם של תאי גזע נורמאליים", אומר הורוביץ. "צרות מתפתחות כאשר המנגנונים המווסתים את הפעילות מוכרעים בשל השפע העודף שלהם."
הוסבר על ידי מיקי שחם, כי זה כ- 25 שנים, דם טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולי מערכת הדם ורפואת חידוש האיברים /ריפוי תאי, שכן הם ראשוניים יותר מתאי מוח עצם וחסרי מערכת חיסונית (המתפתחת רק כחצי שנה לאחר מכן).
עשרות רבות של מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרות באלפי ניסויים קליניים רשמיים ברפואת חידוש האיברים. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לכ 250 סוגי תאי הגוף השונים, הם משרתים גם השתלות רפואת חידוש האיברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.
גשגאיי והצוות שלו בראשותו של יוקסויאנג ליאנג, לקחו את הגישה ההפוכה. בשימוש בכלים גנטיים, הם נפטרו מ SP2 בתאי גזע עצביים מסוימים בעכברים, במיוחד אלה המייצרים את הנוירונים העיקריים של המוח בקליפת המוח. הם מצאו כי חוסר SP2 שיבש היווצרות תאים נורמלית בתאי גזע אלה, ותוצאה אחת חשובה הייתה דומה לזו של הורוביץ: תאי הגזע נורמליים לא הצליחו לייצר תא נורמלי "צאצאים", או נוירונים. במקום זאת, תאי הגזע נורמליים פשוט יצרו עותקים של עצמם, שהיו גם חריגים.
"זה מעניין, כי גם עודף של חלבון זה והיעדר מוחלט שלו יגרום לשיבושים דומים של איך לחלק את תאי גזע", אומר גשגאיי. "אז בזמן שעבודה זו מאשרת כי SP2 הוא הכרחי לתפקוד תאי גזע, הרבה שאלות נותרו עדיין פתוחות על מה בדיוק הוא ויסות, ואם זה קיים בכל תאי הגזע או רק בחלקם. אנחנו גם צריכים לברר אם מחיקת SP2 או עודף יכולה לייצר גידולים במוח בעכברים שלנו, כמו בעור".
עורכי האתר מעדכנים כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.
"לבסוף, אנחנו מאוד מעוניינים להבין כיצד SP2 מסדיר החלטה חשובה מאוד שעל תאי הגזע לעשות: האם לייצר יותר מעצמו או לייצר צאצאים שיכולים להפוך לתאי עצב או לתאי עור, "גשגאיי מוסיף. "אנו מקווים לענות על שאלות אלו במחקר שלנו בעתיד, כי יש למנגנונים התאיים אלה השלכות על חקר הסרטן, מחלות התפתחותיות ורפואה רגנרטיבית."
עם כל יתרונות תאי הגזע מדם טבורי בהשוואה למקורות האחרים, לא הכל טוב, שכן בעיית הבעיות של התחום מציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה של איסוף הדם והמספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה מוגבלת.
המצב נמצא בשינוי בימים אלה, מיקי שחם פיתח את שתי טכנולוגיות ומכשירי הסיטוג'ן- הטכנולוגיות הראשונות בעולם באמצעותן ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (ב- 33% וב- 81%, בהתאם למכשיר) שיכול לשרת גם:
·   השתלות במבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
·   סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.
·   טיפול במגוון מחלות שונות במהלך החיים.

עפ"י מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי "דם טבורי", בלבד ובקרוב מתחיל שיווקה גם בעולם.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה